تحلیل و بررسی مراکز اندیشه ورز عربی؛ موسسه بین المللی مطالعات ایران(رصانه)
منطقه غرب آسیا یا به قول غربی ها خاورمیانه سالهای پر تنشی را پشت سر گذاشته است و چه بسا سالهای پرآشوب تری را پیش رو داشته باشد! این آشوب و تنش بشدت متاثر از روابط دو کشور مهم و بزرگ منطقه یعنی ایران و عربستان سعودی بوده است. اگر چه این دو کشور در سالهای پس از انقلاب اسلامی همواره رابطه ای کج دار و مریز داشته اند ولی سطح تنش و دوری در سالهای اخیر بی شک بی سابقه بوده است. از زمان آغاز به کار سلمان بن عبدالعزیز در سال ۲۰۱۴ رابطه دیپلماتیک تهران و ریاض در سراشیبی سقوط قرار گرفت و در آذر ماه سال ۱۳۹۴ نیز رابطهی دوجانبه میان دو کشور قطع و سفارتخانه های ایران و عربستان سعودی در ریاض و تهران تعطیل شدند.
با این حال پس از این اتفاقات همواره دولت عربستان سعودی تلاش کرده فعالیتهای خود را در زمینه رسانههای فارسی زبان افزایش دهد. پیشتر شبکه ای تلویزیونی به زبان فارسی با موضوع حج راه اندازی شد و بخش فارسی خبرگزاری رسمی عربستان سعودی (واس) نیز به طور آزمایشی آغاز به کار کرد. عادل الطریفی وزیر جوان اطلاع رسانی عربستان سعودی نیز که تحصیلکرده لندن است و سابقه مدیریت روزنامه سعودی الشرق الاوسط و شبکه سعودی العربیه مستقر در دبی را دارد از حامیان ایده گسترش فعالیتهای رسانههای فارسی زبان توسط کشورهای عربی است. چیزی که اخیرا با راهاندازی شبکۀ ماهوارهای ایران اینترنشنال به اوج خود رسیده است. شبکهای که گفته میشود توسط سعودیها حمایت میشود.
البته این افزایش پرداخت به مسائل ایران منحصر در فضای رسانهای نشده و در سطح اندیشکده هم خود را نشان داده است.
تاسیس «مرکز تحقیقات ایرانی خلیج عربی[۱]» را باید در این چارچوب تفسیر کرد. در سال ۲۰۱۶ این مرکز در ریاض تاسیس شد تا علاوه بر «انتشار موضوعات مرتبط با مسایل ایران از طریق رسانه های گوناگون چاپی، تصویری و شنیداری» و کارهای رایجی که این قبیل مراکز انجام میدهند، با «برگزاری دوره های پایه و پیشرفته در زمینه آموزش زبان فارسی» نشان دهد که جدیتر وارد میدان شناخت ایران شده است. این موسسه بعدها نامش را به «مرکز بین المللی مطالعات ایران» تغییر داد.
برای مطالعه بررسی و تحلیل این مرکز اینجا کلیک کنید.